NAHerstel Academie

Uitleg Buddy's

Wanneer je hersenletsel krijgt staat je wereld op zijn kop, dat weten wij als geen ander.
Wij weten ook hoe fijn het is om dan met anderen contact te hebben, iemand die naar je luistert, jou begrijpt en aan een half woord genoeg heeft om te zien hoe jij je voelt.

Over hersenletsel valt ontzettend veel te leren. Hoe meer jij weet over wat hersenletsel voor jouw dagelijkse leven betekent, hoe beter jij hiermee om kunt gaan. Hoe fijn is het om dan naast je eigen behandelteam, hierover te kunnen praten met iemand die weet hoe het is om met hersenletsel te leven.

Daar hebben wij buddy’s voor. Mensen die net als jij hersenletsel hebben. Die graag met je in gesprek gaan, naar je luisteren en hun ervaringen en tips met jou willen delen. 

Een buddy heeft kennis van het herstelproces en kan vanuit eigen ervaring en die van anderen het geheel overzien. Onze buddy’s hebben allemaal de opleiding Ervaringsdeskundige Niet Aangeboren Hersenletsel (EDNAH) aan de Hanzehogeschool succesvol afgerond.

Disclaimer
De Buddy ‘s mogen en zullen geen medische adviezen geven, daarvoor verwijzen ze je altijd naar je eigen behandelteam.

Kom je graag in contact met 1 van onze Buddy‘s,
vul onderstaand formulier in

We doen ons best je zo snel mogelijk te koppelen aan een buddy, maar dat zal soms een paar dagen kunnen duren. We hopen op jullie begrip. 

Melanie

Melanie Meijer (1982)

NAH sinds 2013 als gevolg van een herseninfarct

Mijn naam is Melanie. Ik ben getrouwd en heb twee bonuskinderen.
 
Op 30-jarige leeftijd stond mijn leven op zijn kop toen ik een herseninfarct kreeg.
Het ene moment ben je nog volop je leven aan het opbouwen, het andere moment staat alles even helemaal stil.
Na een operatie en 5 dagen in het ziekenhuis mocht ik naar huis. Zonder revalidatie of therapie heb ik geprobeerd mijn werkende leven in de tien jaar daarna weer op te bouwen. Dit is af en toe best een eenzaam proces geweest, want mijn letsel was niet zichtbaar en vooral in mijn werk liep ik aan tegen een gebrek aan kennis en daardoor soms ook begrip. Ook ikzelf had te weinig handvatten om de juiste balans te vinden.
 
Afgelopen jaar kwam bij mij het besef dat ik zo niet verder wilde. Ik heb de cursus tot Ervaringsdeskundige NAH gevolgd en dat heeft me veel inzichten gegeven over mijzelf, maar ook over het herstelproces. Daarnaast vond ik het heel waardevol om de ervaringsverhalen en tips van anderen te horen.
 
Ik was zelf nog erg jong toen ik een herseninfarct kreeg en heb (achteraf gezien) specifieke NAH-steun heel erg gemist. Daarom wil ik er nu graag voor anderen zijn en een luisterend oor bieden. Ik hoop dat mijn ervaring en de informatie die ik heb opgedaan anderen nu kan helpen.
Abby

Abby Wolters (1968)

Hersenletsel sinds mei 2019 als gevolg van een hersenbloeding - SAB

Hallo, ik ben Abby Wolters. Op 51 jarige leeftijd kreeg ik een hersenbloeding; een SAB. Deze werd veroorzaakt door een geknapt aneurysma in de hersenslagader. Ik had geen idee dat ik een aneurysma in mijn hoofd had, laat staan dat die kon knappen. Het was ‘domme pech’ om het maar even zo te zeggen. Ik heb een partner en we hebben 2 zonen van in de twintig.

Inmiddels ben ik een aantal jaren verder en heb ik mijn leven weer aardig op de rit. Ik leef een fijn en betekenisvol leven. Ik heb steeds beter leren omgaan met mijn beperkte belastbaarheid en met mijn vermoeidheid en prikkelgevoeligheid. Hier is wel een intensieve zoektocht en een persoonlijk ‘ontwikkelingsproces’ aan vooraf gegaan.

Van perse, ten koste van mijn eigen welbevinden, als pedagogisch coach willen blijven werken tot hoe kan ik op een andere manier een betekenisvol leven leiden? Misschien zelfs wel zonder werk maar wel met hersenletsel. Vaak wordt vergeten dat het leren leven met hersenletsel eigenlijk ook werken is. Het vraagt fulltime je zorg en aandacht. Het is nooit klaar. 

Om hiermee om te kunnen gaan voelde het voor mij goed om mijn leefstijl aan te passen. Hieronder wat voorbeelden hoe ik dat doe…
• Ik heb geleerd hoe belangrijk zelfzorg is
• Ik ben gezonder gaan eten
• Ik ben meer gaan bewegen
• Ik plan dagelijks rustmomenten en meditatie in

Door dit te doen ben ik rustiger, milder en positiever geworden. Ik kan nu ook weer genieten van mijn gezin, familie en vrienden. Ik kan meer genieten van mijn hobby’s zoals fotografie, keramiek, lezen, tuinieren, wandelen. Ook heb ik mij verbonden als vrijwilliger aan de NAHerstel Academie.

Onlangs heb ik de opleiding tot Ervaringsdeskundige Niet Aangeboren Hersenletsel succesvol
afgerond. Wat een (h)erkenning! Ik heb genoten van het luisteren naar de andere cursisten. We
hebben samen gelachen en gehuild. En ik heb ontzettend veel geleerd van hoe zij omgaan met
hersenletsel. Mede hierdoor heb ik besloten om mijn ervaringen met hersenletsel breder te
willen delen.

Ellis Merkelijn

Ellis Merkelijn (1967)

NAH sinds 2011 als gevolg van een Herseninfarct

Mijn naam is Ellis, ik ben getrouwd, heb inmiddels volwassen kinderen én ik ben al een trotse oma van 2 prachtige kleinzoons.
 
In juli 2011 werd mijn leven totaal overhoop gegooid toen ik op 44 jarige leeftijd uit het niets een herseninfarct kreeg. Een enorme zoektocht begon hoe ik met de gevolgen van mijn hersenletsel, die vooral niet zichtbaar maar oh zo voelbaar aanwezig waren, weer mijn weg moest vinden. 
 
Inmiddels heb ik gelukkig een manier gevonden om, ondanks de blijvende uitdagingen, weer een fijne en waardevolle invulling te geven aan mijn leven. Zelf heb ik pas veel later in mijn herstelproces ervaren hoe waardevol het is om tips, motivatie en ervaringen uit te wisselen met anderen die al wat verder in hun proces waren. Dat is ook de reden waarom ik met alle plezier mijn ervaringen nu ook met jou wil delen.